Mindfulness voor ouders

Op zoek naar meer balans in je leven als drukke ouder?

Opvoeden kan veeleisend zijn, zeker in de huidige tijd. Je kunt al snel aan jouw grenzen voorbij gaan. Voel jij je ook wel eens gestrest, vermoeid of tekortgeschoten? En wil je hier wat aan doen? Onze training Mindfulness voor ouders kan je hierbij helpen.

 

De training Mindfulness voor ouders is een groepstraining met als doel om stress in de opvoeding te herkennen, begrijpen en te verminderen. Onderzoek naar de effectiviteit van deze training toont aan dat:

* ouderlijke stress vermindert

* men minder reageert vanuit automatische, vaak reactieve, patronen

* de relatie tussen partners verbetert; dit geldt ook voor co-ouders

* er meer ruimte binnen het gezin komt voor empathie en compassie

* ouders beter om kunnen gaan met de veranderingen die het kind doormaakt

 

Programma

Het programma bestaat net als de mindfulness­ training (MBSR/MBCT) uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Zoals bij iedere mindfulness­training is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Zo leer je hoe je beter om kunt gaan met de stress van alledag en de vaak automatische reactiepatronen. Ook leer je hoe je meer in het hier-en-nu kan leven en weer kan genieten van de kleine dingen.

 

Inhoudelijke thema's

In de training Mindfulness voor ouders komt daarnaast óók het volgende aan bod:

* hoe je met meer bewuste aandacht aanwezig kan zijn in de opvoeding van je kinderen

* hoe je om kan gaan met je eigen emoties zoals boosheid, schuld, verdriet of onmacht

* hoe je je kinderen kan ondersteunen in het omgaan met emoties en gevoelens

* hoe je ruimte kunt maken voor eigen behoeften door vragen te stellen als: ‘Wat heb ik nodig?’ in plaats van ‘Wat doe ik fout?’. We zullen ons afvragen hoe we beter voor onszelf kunnen zorgen. 

 

Voor wie

Deze training is bedoeld voor alle ouders die bewust willen opvoeden en merken dat soms de hectiek van alle dag, de stress, zo’n grote rol speelt in het leven dat het je niet meer lukt om met rust en aandacht bij je kinderen te zijn. Het lukt je niet meer om te genieten van je kinderen en van de kleine dingen in het leven. Je voelt je soms meer als een manager van het gezin dan een ouder. 

 

De training is voor ouders die nog niet eerder een mindfulness­training gedaan hebben, maar ook geschikt voor ouders die al een keer een mindfulness­training gedaan hebben en op zoek zijn naar opfrissing en verdieping van de beoefening van mindfulness.

 

Door wie

De training wordt gegeven door Anneloes Slaghekke. 

“In 2018 heb ik mijn studie Pedagogische wetenschappen aan de UvA afgerond. Ik ben daarna verder gegaan met de opleiding tot Mindfulness-trainer en uiteindelijk heb ik de opleiding tot Mindfulparenting-trainer gevolgd. Tijdens mijn studieloopbaan, ben ik geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden die mindfulness kan bieden aan ouders en kinderen. Bijvoorbeeld om op een andere manier om te gaan met bijvoorbeeld opvoedingsstress. Belangrijke waarden als bewustwording, je open stellen, niet oordelen, acceptatie en een milde vriendelijke houding naar onszelf en anderen lijken van groot belang tijdens dit proces. Ik ben verheugd om dat als trainer te mogen delen met andere ouders.”

 

Anneloes is geregistreerd als Pedagoog bij de NVO (lidnummer 32380) en bij SKJ (registratienummer 120015663).

 

Data

Bekijk de agenda voor het aanbod van de trainingen.

 

Kosten

De kosten bedragen € 425,-.

U kunt ervoor kiezen om het bedrag in 1 keer te betalen of in termijnen.

Zelf aanschaffen: Bögels, S.M. & Restifo, K. (2013). Mindful ouderschap: Werkboek voor ouders. Amsterdam: Lannoo Campus


Vergoedingen

* Bij sommige zorgverzekeraars kan vanuit de aanvullende verzekering aanspraak worden gemaakt op vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining. De vergoede bedragen liggen tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket.

* Indien er geen vergoeding mogelijk is via de zorgverzekering dan kunnen de kosten via de belasting worden afgetrokken onder diverse aftrekposten, waaronder zorgkosten.

* Het is in sommige gevallen mogelijk om de training via een PGB (persoonsgebonden budget) te financieren. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank wordt stap-voor-stap uitleg gegeven over het pgb. Ga naar hun website voor de meest actuele informatie: https://www.svb.nl/nl/pgb  

* In sommige gevallen is het mogelijk om via uw werk een bijdrage te krijgen. Wanneer gesprekken gaan over het ondersteunen van de balans tussen privé/werk of in burn-out preventie zijn werkgevers geneigd om bij te dragen in de vergoeding. 

* Er zijn mogelijkheden tot vergoedingen via de aanvullende zorgverzekeringen: psychosociale hulpverlening/ondersteuning of alternatieve hulpverlening. Hiervoor gelden echter steeds strengere richtlijnen. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar of u hiervoor in aanmerking komt. 

 

Ervaringen van ouders die je voorgingen

‘Ik heb geleerd op tijd aan te voelen wanneer ik gestresst raak en hier op te anticiperen. Doordat ik wat meer rust ervaar zijn mijn zoon en ik wat dichter naar elkaar toe gegroeid’. 

 

’Voordat ik aan de cursus begon voelde het ouderschap naast mijn werk vaak vermoeiend en een kwestie van doorzetten. Nu besef ik steeds vaker dat ik er weer meer van kan genieten’

 

‘Ik heb meer inzicht gekregen in waar het gedrag van mijn kinderen vandaan komt en hoe ik daar zelf beter op kan reageren. Daarnaast heb ik handvaten gekregen om meer in het hier en nu te leven. Meer te genieten van de kleine dingen en daar op dat moment ook echt bij stil te staan’. 

 

‘Ik ben me bewuster geworden van de achtergrond van mijn gedragingen. Ik zie nog meer in wat ik nodig heb om opgeladen te blijven en om zo in pittige opvoedsituaties adequaat te kunnen reageren.  Ik kan me ook nog meer inleven in mijn dochter. Meer vanuit haar perspectief de wereld bekijken’.  

 

‘Ik heb geleerd meer geduld te hebben en even afstand te doen van de stressvolle situatie. Daarnaast meer zelfcompassie op drukke momenten en het eerste stukje leren loslaten van controle’.

 

’Ik ben me meer bewust van mijn eigen stress-signalen tijdens de opvoeding van mijn kinderen. Ik heb vaardigheden geleerd om op zulke momenten anders te reageren en rustiger te blijven. Daarnaast ervaar ik meer mildheid naar mezelf als ouder.’ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.